Pleidooi voor verdriet

In  DWDD Summerschool 27-06 heeft Femke van der Laan, van burgemeester Eberhard, een pleidooi voor verdriet gehouden. Veel mensen lopen het liefst weg bij hun pijn. Wat heb ik genoten van deze uitzending: menselijk, warm, oprecht en eerlijk de situatie van het overlijden van haar man, burgemeester te Amsterdam, in ogenschouw genomen. Zij maakt een pleidooi voor verdriet en zegt: ‘Laat die pijn toe’. Loop er niet voor weg, verdriet heeft haar geholpen afscheid te nemen. Durf kwetsbaar te zijn, ze zegt praat erover met elkaar, het schept verbinding. Het publiek was zeer betrokken en muisstil.

Ik ben zo van haar pleidooi onder de indruk omdat zij van haar verhaal geen verborgen verhaal maakt… sterker zelfs, zij breekt een lans en brengt haar verdriet naar buiten. Deelt deze en maakt van haar ervaringen gebruik door deze in te zetten op breed maatschappelijk niveau.

Verdriet is een emotie die net zo als alle emoties komt en gaat. Elke emotie heeft een functie en daarom is het beter de emotie te voelen en zijn betekenis te duiden, ze vertelt je wat….. je voelt  je kwetsbaar en als je de betekenis door hebt kan jij je op den duur krachtig gaan voelen. Daarom vertel ik in elke activiteit van Platform CreatieveTheraPieter: kwetsbaarheid is kracht. Hier doorbreken we het taboe, de schaamte en vertellen elkaar verborgen verhalen. We leren delen, bewerken het verhaal en gaan nieuwe verhalen creëren. Empowerment, hoe mooi is dat!

Graag verwijs ik je naar DWDD 27-06 en wie weet zien we elkaar ter kennismaking of op een introductieavond van CreatieveTheraPieter.